Lütfen bekleyiniz...
Akıncılar Mah. Eski Kepsut Cad. Durak Sk. No:12/B KARESİ/BALIKESİR
Pazartesi - Cumartesi : 08:00 - 19:00
0533 235 39 76
Duvar Çıtalama Dekorasyonu

Duvar Çıtalama Dekorasyonu

Duvar çıtaları her zaman duvar dekorasyonunda trendler arasında yer almaktadır. Duvar çıtalarının uygulaması da en zor görülen tasarımlar arasındadır. İç mekan dekorasyonlarında evin bütün atmosferini pratik ve ekonomik bir şekilde yenileme sağlamaktadır. Duvar çıtaları geniş bir mekan hissi verdiği için küçük odalı evler için kurtarıcı bir yapıdır. Duvar çıtası 1960 yıllarından itibaren varlığını sürdüren bir dekorasyon trendidir. Duvar çıtaları her duvar tipinde rahatlıkla kullanabilme özelliğine sahiptir.

Duvar Çıtası Modelleri


Günümüzde, birçok duvar çıtası modeli vardır. Bunlar; düz duvar çıtası modelleri, motifli duvar çıtası modelleri, geometrik duvar çıtası modelleri, kalın duvar çıtası modelleri, renkli duvar çıtası modelleri, farklı duvar çıtası kombinasyonları şeklindedir.
Düz duvar çıtası modelleri en popüler seçeneklerden biridir çünkü bütün dekorasyon tarzlarına uyum sağlamaktadır. Düz duvar çıtalarının farklı malzemelerden üretilmiş modellerini piyasada bulunabilir, bütçe ve ev dizaynına uygun olanı tercih edilebilmektedir. Özellikle modern ve minimal dekorasyon stilleri için duvar dekorasyonlarında düz duvar çıtası kullanımı çoktur.
Motifli duvar çıtası modeli ise duvar çıtası modellerinden dekorasyonda gözle görülür etkiyi en çok yaratan modellerdendir. Ev dekorasyonuna görsel zenginlik ve doku katmak için üç boyutlu bir bezeme uygulaması yapabilmek motifli duvar çıtaları ile mümkündür.
Geometrik duvar çıtası modeli, çıtaların duvarda geometrik bir düzen ve desen yaratacak şekilde organize edilmesi ile oluşmaktadır. Çıtalar, diğer duvar çıtası modellerinde olduğu gibi duvarların belirli bölgelerine sıralanmak yerine tüm duvarı kaplayacak şekilde uygulanır. Bu duvar çıtası uygulamasının sonsuz tasarım ve desen opsiyonu sunmaktadır. Bu model ile sade tasarımlar da yapılırken daha gösterişli desenlerle tasarım da yapılabilmektedir.
Kalın duvar çıtası modeli ise, ahşap malzeme ile tasarım yapılarak duvarda hoş bir desen yaratır ve hafif bir doku oluşturur. Profillerin görünümü ince çıtalar biçiminden ziyade kalın paneller şeklindedir. Modern ve minimal dekorasyon stillerinde çokça tercih edilmektedir ve bulundukları odaya doğal ve derin bir atmosfer kazandırmaktadır.
Renkli duvar çıtası modeli ise, daha çok uygulandığı bölgenin renk kombinasyonları ile ilişkilidir. Tercih edilen duvar çıtası modeli ne olursa olsun çeşitli renk eşleştirmeleri ile eşsiz bir dekorasyon yapılabilmektedir.
Duvar çıtası uygulamasında sıklıkla tercih edilen bir diğer tasarım ise farklı duvar çıtası modellerini bir arada tercih edilmesidir. Duvar çıtaları genellikle iç içe geçen çerçeveler şeklinde düzenlenir, çeşitli duvar çıtalarını bir araya getirmek dekorasyona görsel zenginlik katan bir yaklaşım olabilmektedir. Bu uygulamanın en önemli olan noktası, görsel olarak uyumsuzluk yaratmayacak ve bütünlük içinde düzenlenebilecek modeller arasından seçim yapmak olarak ifade edilmektedir.

Duvar Çıtası Malzemeleri


Duvar çıtası malzemelerinin de birçok çeşiti bulunmaktadır; stropiyer duvar çıtaları, poliüretan duvar çıtaları, alçı duvar çıtaları, mdf duvar çıtaları şeklindedir.
Stropiyer duvar çıtaları, duvar çıtası malzemeleri arasında en pratik ve en ekonomik malzeme olarak bilinmektedir. Uygulaması da oldukça basittir, kendinden yapışkanlı özelliği sayesinde zorluk yaşamadan dekorasyonuna dahil edilebilmektedir. Düz köşeli ya da köşeleri motifli olan farklı modelleri bulunmaktadır.  Fakat, renkli olarak bulunan ya da boyanabilir özellikte olan stropiyer çıtaların dayanaklığı az ve pek uzun ömürlü değillerdir.
Poliüretan duvar çıtaları, duvar çıtası dekorasyonlarında sıklıkla kullanılan diğer malzemedir. Poliüretan duvar çıtaları, duvar çıtası uygulaması için en dayanıklı seçeneklerden biridir. Poliüretan yüksek yoğunluklu bir madde olmasına karşın hadid bir malzemedir ve bu özelliği en çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Düz, desenli ve köşe motifli modelleri bulunmaktadır.  Su ve neme karşı oldukça dayanıklı olan poliüretan duvar çıtalarının son derece uzun ömürlü bir seçenek olduğu ifade edilebilmektedir.
Alçı duvar çıtası malzemesi, doğal bir malzeme olmasından ve dekorasyona kazandırdığı dokulu görünümden dolayı çokça tercih edilmektedir. Yüksek kaliteli bir malzeme olmasına rağmen, diğer çıta malzemelerine kıyasla gözenekli ve heterojen bir yapıya sahip olan alçı bir takım uygulama problemleri yaşanmasına neden olabilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse, ağır bir malzeme olmasından dolayı kalıba döküm işlemi zor olabilmektedir ve yanlışlıklara bağlı olarak yer yer çatlaklar meydana gelebilir. Alçı duvar çıtası malzemenin tasarım ve uygulama seçenekleri oldukça sınırlıdır bunun sebebi de malzemenin ağırlığıdır. Ayrıca, alçı duvar çıtası malzemesinin renk seçenekleri de sınırlı olduğu bilinmektedir.
Duvar çıtası uygulamaları için tercih edilen malzemelerden bir diğeri de MDF ve ahşaptır. MDF fiyat konusunda uygun fiyatlıdır ve hafif bir yapıya sahiptir. Ayrıca, poliüretan gibi kimyasal bazlı malzemelerden daha doğal ve sıcak olması özelliklerinden dolayı çoğunlukla tercih edilmektedir. MDF malzemeler boyanabilir özelliği göstermektedirler. 

Çıta Uygulamalarının Yapım Süreci

    • Öncelikle duvar çıtası yapılacak alanın zımparalanıp temizlenmesi gerekmektedir.
    • Daha sonra uygulanacak alan gönye ve ip kullanımı ile çizilmelidir. Çizgiler yapılırken düz olması gerekmektedir.
    • Saten alçıyı bir kap içerisinde su ile karıştırılmalıdır.
    • Çizilmiş olan çizgilere uygun olarak saten alçı uygulanmalıdır ve kalan fazla alçı raspa ile alınmalıdır.
    • Köşe kısımları da 45 derecelik açı ile olması gerekmektedir.

     

     

    Tüm Hizmetlerimiz
Hızlı Teklif İste

90 dakika içerisinde dönüş yapılacaktır.

Siz de düşündüğünüz m2 ve hizmeti bize ileterek hızlı teklif alabilir ve ücretsiz keşif hizmetimizden yararlanabilirsiniz.